Display OLED vs LCD

Display OLED vs LCD

Ecranele OLED vs LCD pentru telefoanele mobile! Cine câștigă bătălia tehnologiilor inovative?

Telefoanele mobile moderne sunt caracterizate de ecrane mari și captivante, create special pentru a satisface nevoia utilizatorilor de consum media. Datorită acestui factor, ecranul telefonului a devenit unul dintre principalii factori pe care utilizatorii îi iau în considerare atunci când aleg un model. În acest punct apare o dilemă a cumpărătorilor: care este diferența dintre ecranele telefoanelor OLED vs ecranele telefoanelor LCD?

În acest articol vei afla care sunt diferențele între display-urile OLED și LCD și care dintre acestea este mai bun. Continuă să citești următoarele paragrafe și vei descoperi ce înseamnă tehnologia OLED și LCD.

Caracteristicile Telefoanelor cu Ecran OLED

OLED reprezintă acronimul pentru diode organice de emisie de lumină. Cu alte cuvinte, fiecare pixel de pe un ecran OLED include niște mici becuri care sunt de obicei aranjate în grupuri de culori verde, roșu și albastru care se aprind pe ecran în diverse combinații de culori.

Denumirea ”organică” se referă la filmul care este plasat între conductorii dintre fiecare LED care este folosit pentru a produce lumină atunci când este alimentat cu curent.  În cazul ecranelor OLED, culoarea luminii depinde de fiecare dată de molecula organică dintre straturile OLED, iar intensitatea va depinde de cantitatea de curent pe care o primește.
 

Avantaje și dezavantaje ale ecranului OLED

Avantajele alegerii unui display de telefon OLED sunt următoarele:

  • Consumul de energie este mai redus în momentul afișării culorilor mai întunecate

  • Ecranul este mai flexibil și subțire

  • Contrastul este mai bun

  • Culorile sunt mai saturate și vibrante

  • Negrul afișat este mai profund

  • Funcția amprentă funcționează la acest tip de ecran

Dezavantajele acestui tip de ecran sunt următoarele:

  • În lumina directă a soarelui, afișarea este mai slabă

  • Consumul de energie este mai mare atunci când culorile sunt mai luminoase

  • Durata de viață este mai scurtă din cauza materialului organic care este consumabil

  • Aplicațiile folosite intens rămân cu imaginea pe fundal.


     

Sunt Ecranele AMOLED Diferite de OLED?

Atunci când analizăm caracteristicile unui model de telefon nou lansat, cu siguranță am descoperit și termenul AMOLED. Acest tip de ecran este o variație a tehnologiei OLED. Acronimul AMOLED provine de la Active Matrix Organic Lighting Emitting Diode. În cazul acestui ecran, acesta emite lumină doar în momentul în care este alimentat cu curent.

În comparație cu LCD display, acest tip de ecran este mereu stins. Excepție fac situațiile când pixelii individuali sunt alimentați cu energie electrică. În comparație cu un ecran LCD, ecranul AMOLED are un contrast mult mai bun, dar în același timp o vizibilitate redusă în lumina soarelui.
 

Caracteristicile Telefoanelor cu Ecran LCD

Acronimul LCD provine de la termenul afișaj cu cristale lichide. Ecranul LCD funcționează diferit în comparație cu un OLED display. În loc să folosească LED-uri pentru a forma fiecare pixel, ele se bazează în schimb pe lumina de fundal. Aceasta este apoi filtrată ca propria sursă de lumină pentru a afișa imaginile pe ecran.

Din cauza luminii de fundal folosită de ecranele LCD, pixelii negri sunt intens luminați. De asemenea, în cazul unui display de telefon LCD, culorile sunt mai puțin vibrante, iar contrastul este mai slab. În acest caz, negrul pare mai degrabă gri închis, iar consumul de energie este mai mare.

Avantaje și dezavantaje ale ecranului LCD

Ecranul LCD vs OLED prezintă următoarele avantaje:

  • În lumina directă a soarelui, afișarea culorilor este mai bună

  • Culorile afișate sunt mai realiste și mai apropiate de cele naturale

Pe de altă parte, dezavantajele sunt următoarele:

  • Negrul este mai degrabă gri închis

  • Lipsa contrastului

  • Are un consum mai mare de energie, nefiind influențat de culoarea afișată pe ecran

  • Funcția amprentă nu funcționează
     

Ecranele OLED vs LCD – Care Sunt Principalele Diferențe?

Diferențele dintre un smartphone OLED vs LCD apar în ceea ce privește contrastul, luminozitatea, durata de viață, nivelul de ”negru”, burn-in sau preț. Înainte de a decide care tipuri de display-uri: LCD sau OLED sunt mai bune pentru nevoile tale, ar fi bine să analizezi aspectele pro și contra ale fiecărui tip de ecran.

Poate Face Contrastul Diferența?

Care este diferența dintre un smartphone OLED vs LCD în ceea ce privește contrastul? Câștigătorul în acest caz este ecranul OLED.

De ce? Display-ul OLED oferă un contrast mai bun deoarece își poate gestiona în mod dinamic pixelii individuali. Atunci când o imagine afișată pe ecranul OLED folosește culoarea neagră, pixelul se stinge în mod automat și oferă un contrast mai bun în comparație cu ecranele LCD.

Cine Câștigă la Capitolul Luminozitate?

Care va fi câștigătorul între un display LCD și unul OLED din punct de vedere luminozitate? În acest caz, cea mai înțeleaptă decizie o reprezintă alegerea unui display LCD.

Principala diferență între OLED și LCD o reprezintă faptul că în cazul ecranelor LCD acestea au o lumină de fundal LED, care lipsește în cazul tehnologiei OLED. Așadar, ecranele LCD sunt capabile să ofere mai multă luminozitate imaginilor datorită luminilor de fundal foarte puternice. Folosirea unui nivel ridicat de luminozitate este importantă mai ales atunci când folosești telefonul în lumina directă a soarelui.

Nu Ignora un Aspect Important - Durata de Viață

Ce e mai bun: OLED sau LCD? În privința duratei de viață putem să spunem că cele două tehnologii sunt la egalitate.

Ecranele LCD sunt pe piață de mai mult timp în comparație cu ecranele OLED. Așadar, există suficiente date care să le demonstreze longevitatea. În medie, un display LCD are o performanță de aproximativ 7 ani. Deși ecranele OLED sunt mai noi pe piață, acestea au fost produse pentru a rezista aproximativ 10  ani. Aceste date sunt estimative, durata de viață a unui ecran depinzând și de modul de folosire.
 

Display OLED sau LCD – Pe Care Să Îl Alegi?

Alegerea între un ecran OLED vs LCD pentru telefonul tău depinde foarte mult de preferințele principale. După ce ai înțeles diferențele dintre LED LCD și OLED, este clar că tehnologia OLED este mai nouă și oferă luminozitate mai bună și vizibilitate îmbunătățită în unghiuri. Un alt aspect care face diferența este funcția ”amprentă” care este compatibilă cu ecranele OLED.

Pe de altă parte, display-urile LED LCD sunt pe piață de mai multe timp și se bucură de performanțe foarte bune în privința culorilor. De asemenea, dacă ai un buget mai redus, ai șanse mai mari să te încadrezi alegând un telefon cu ecran LCD.

Înainte de a lua decizia finală, este bine să te gândești la nevoile pe care le ai și bugetul estimativ. De asemenea, dacă te gândești cât costă repararea unui display de telefon, poți alege varianta cu durata de viața cea mai lungă.
 

Display OLED vs LCD - Nu Le Subestima Importanța!

Niciuna dintre cele două tehnologii nu este perfectă. Indiferent că vei alege telefoane cu ecran OLED sau LCD, ambele tehnologii sunt suficient de mature pe piață și există suficiente informații care să te ajute să îți documentezi decizia.

Pe de-o parte un display telefon LCD îți oferă culori mai aproape de cele naturale și un nivel de luminozitate ridicat. De asemenea, obții o vizibilitate foarte bună atunci când folosești telefonul în lumina directă a soarelui. Pe de altă parte, display-urile OLED oferă un negru mai profund, un consum redus de energie și vizibilitate foarte bună în unghiuri.

Înainte de a lua decizia finală de cumpărare în privința ecranelor telefoanelor OLED vs ecranele telefoanelor LCD, este bine să analizezi și piața pieselor de schimb. Astfel, vei putea să analizezi care ar fi costurile înlocuirii anumitor elemente în cazul în care ai probleme cu telefonul tău LCD sau OLED. Poți găsi tot ceea ce ai nevoie în magazine online specializate, așa cum este Flacăra3, și să beneficiezi de prețuri prietenoase! 

Suport clienti Luni-Vineri : 09:00-17:00

0771606585 dolga2005@gmail.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!